Gå til innhold
Ansgarforskere på Arendalsuka

Ansgarforskere på Arendalsuka

Høsten i sør er i gang med oppstartsuke, fadderuka og også Arendalsuka. I løpet av disse fem dagene hvert år er det rundt 1900 arrangementer og 200 stands som fyller Arendal sentrum.  Noen av forskerne på høyskolen var med på Arendalsuka og delte forskning og fagkunnskap. 
På demokratibåten arrangerte Folkehøyskolekontoret en samtale rundt spørsmålet om vi har et overdiagnostisert samfunn. Man ser at et økende antall ungdommer får diagnose, og noen ungdommer begynner til og med å selvdiagnostisere for å eie en diagnose selv. Lars Mandelkow, førsteamanuensis i psykologi, innledet om ​​​hvordan mange kan få hjelp utenfor behandlingsapparatet.  Du kan lese innlegget hans på forskningsbloggen

1img_4325

Hildegunn Seip innledet en panelsamtale Blå Kors inviterte til, om unges psykiske helse og hvordan chattetjenester kan tilby hjelp på ungdommens premisser. I chatteformatet er ungdommene ofte mer på hjemmebane enn de voksne hjelperne, og de unge får også større kontroll over situasjonen og det de deler siden chatten er anonym og lett å gå inn i og ut av. Dermed skjer det en maktforskyvning, der ungdommene har mer av styringen – og hjelperne kan oppleve avmakt, fordi de ikke kan følge opp som i mer tradisjonelle hjelpetjenester. Hildegunns forskning viser at det er avgjørende viktig for mange av ungdommene at hjelpen skjer på deres premisser på denne måten, og at denne formen for hjelp utfyller andre tjenester på viktige måter. Les mer om: Hjelpesamtaler gjennom skjermen – maktutjevnende psykisk helsehjelp?

Hildegunn deltok også i en samtale på kulturdagen onsdag, om hva kunst og kultur kan bety for livskvalitet og bedre levekår. Her fortalte hun fra doktorgradsarbeidet sitt om Fargespill, et musikkprosjekt som samler barn og unge med bakgrunn fra ulike land. Det betyr mye for deltakerne der å få være med, bli invitert inn som en ressurs, og få en stemme i et slikt kreativt prosjekt. Dette føyer seg inn i rekken av forskningsfunn som dokumenterer hvor mye kulturell deltakelse kan bety for helsen, både i forebyggende og terapeutisk forstand. Kilden inviterte til arrangementet, som også hadde deltakere fra Sørlandet Sykehus, Agder fylkeskommune og flere kreative prosjekter i regionen. Les mer på forskningsbloggen her: Kultur som inkluderende kraft

Les også Lars Mandelkow sin siste publiserte artikkel og Hildegunn Seip sin publiserte artikkel om naturopplevelser og mestring.