Miljøterapeutisk praksis gjennomføres innenfor helsefremmende, forebyggende, integrerings- eller miljøarbeid, der studenten skal delta i den grad det er hensiktsmessig og ellers observere og lære av de som arbeider i feltet. Det gis obligatorisk veiledning i forbindelse med praksis og rapportskriving.
Samlingene på skolen og den digitale undervisningen består av forberedelser og ferdighetstrening, i tillegg til arbeid med og oppfølging av rapportskrivingen. Tematikken for samlingene er todelt:
- Miljøterapi, menneskemøter, grunnholdninger og etisk refleksjon, inkludert gruppeøvelser
- Refleksjoner rundt praksis, skriveseminarer og veiledning
Kurset vil gi en grunnleggende innføring i utvalgte ferdigheter, metoder og teknikker som benyttes på vanlige problemstillinger i psykologifaglig helsefremmende og forebyggende arbeid. Det fokuseres på å forstå psykososiale problemstillinger ut fra relevant psykologisk teori, utarbeide kasusformuleringer og faglig begrunnede tiltak. Underveis vil vi jobbe med selvrefleksjon og utvikling av menneskemøtekompetanse, herunder å møte brukere med respekt, verdighet, varme og profesjonalitet.
Forventet arbeidsomfang
Undervisningen foregår gjennom undervisning (inkludert digitalt materiale), seminarer og veiledet praksis. Det legges opp til aktiv studentinvolvering, og arbeidskrav som skal gjennomføres i tilknytning til seminar.
Omfanget av praksis skal være anslagsvis 200 timer. Praksisgjennomføringen kan fordeles utover 1-2 semestre ut fra de ulike praksisstedenes muligheter og behov.