Gå til innhold
Musikk er bra for helsa

Musikk er bra for helsa

Hanna Elisa Haraldsen er forfatter, lovsangsleder, og bachelorstudent i musikk og helse. 25 åringen er og født og oppvokst på Flekkerøy i Kristiansand. Hun er aktiv i menigheten Puls, tidligere Hillsong, hvor hun de siste årene også har vært en av lovsangslederne. Under Fellesmøtene i Kristiansand, hvor 46 menigheter og organisasjoner hvert år går sammen om felles møter hele uken i starten av året, var Hanna Elisa hovedansvarlig lovsangsleder i 2024. Nå er hun student ved Ansgar høyskole og er snart ferdig med første året av bachelorgraden i musikk og helse. 

Ung prisvinner 

Som 13-åring gikk hun til topps i idékonkurransen MindGames med bidraget "Min spesielle skolestil". Konkurransen handlet om hvordan Agder kom til å se ut i 2025 og ble arrangert av Agder Energi og Fædrelandsvennen. Tom Nysted, den gang konsernsjef i Agder Energi, sa i sin tale: "Hanna Elisa er utrolig klartenkt. Hun har perspektiver som enhver politiker bør lese". Nå, i 2024, hva tenker du om dette? Hanna smiler; "Nå har ikke jeg akkurat valgt å gå politikerveien, men det var stas å få den anerkjennelsen for det jeg kom med!" svarer hun. 

Bok- og musikkutgivelse 

Hun har alltid syntes det har vært gøy med ord og begynte tidlig å dele sin tro på Instagram. Hennes glede av å skrive har ført til bidrag på nettsidene snakkomtro.com og itro.no. Våren 2021 ga hun også ut andaktsboken Et halvt år med Jesus sammen med Maria Celine Lundeby. Det var et prosjekt som kom i stand under koronapandemien, og boken er også gitt ut på dansk. Som 18-åring fikk hun tillatelse fra Hillsong Productions til å oversette og gi ut en av deres mest kjente sanger; Oceans. Hanna Elisa kalte den Bølger (I dype hav), og sangen blir fortsatt brukt og sunget på norsk i flere menigheter rundt om i landet. 

hanna-elisa-haraldsen-6


Hvorfor valgte du å studere musikk og helse? 

"Jeg har vært mye involvert i menighetsliv de siste årene og har fortsatt lyst til å jobbe innenfor menigheten. Men jeg hadde også lyst til å utforske noe litt annerledes. Derfor virket kombinasjonen musikk og helse spennende for meg," forklarer Hanna Elisa. Hun begynte å interessere seg for musikk og helse-studiet da hun leste om hvordan musikk påvirker hjernen. Som en person som er engasjert både i musikk og lovsang, satte dette i gang en del tanker. Hun synes det er spesielt interessant å utforske hvorfor vi lovsynger. "Jeg tror det er en kraft i lovsang, og det har jeg også opplevd selv," utdyper Hanna Elisa. For henne har lovsangen blitt et fristed fra andre utfordringer i livet. Gjennom studiene har hun sett hvordan musikk påvirker kroppen fysisk. For eksempel ser hun verdien av samspill og hvordan det kan styrke relasjoner. Det er også fascinerende å se hvordan musikk kan lagres i hjernen, selv når andre minner forsvinner, som ved demens. Et eksempel på dette er NRK-serien Demenskoret. Det har også vært forskning på kor som viser at hjerterytmen til korsangerne synkroniseres når de synger sammen. De positive helseeffektene og alt det gode som musikk skaper og hvordan det binder oss sammen, mener Hanna Elisa er et spennende perspektiv å ha også i forhold til lovsang og menighet. "Det er en god grunn til at vi bruker så mye tid på det i våre sammenhenger. Lovsang er ikke bare kristen karaoke; det er en gave til oss fra en god Gud som kjenner oss fullt ut og forstår kroppens positive respons på musikk." 

hanna-elisa-haraldsen-3


Hvordan er det å være student på Ansgar? 

"Jeg trives veldig godt på Ansgar. Det er en passe stor skole, så vi har oversikt over hvem de andre studentene er. Det er sosialt og hyggelig her, så jeg koser meg på skolen. Vi har også dyktige lærere innen musikk og helse-faget som jeg ser veldig mye opp til!" 

Planen videre er å ta en mastergrad i musikkterapi i Oslo etter bacheloren. Hvis muligheten byr seg til å jobbe innenfor lovsang og menighet, gjerne i kombinasjon med hennes nåværende utdanning, synes hun det ville vært utrolig spennende. 

Artikkelen har vært publisert i Ansgarmagasinet. Les siste nummer av Ansgarmagasinet her