Emnet gir en innføring i vitenskapelig metode, tenkning og argumentasjon. Det er delt inn i to kurs: Et omhandler vitenskapsteori og menneskesyn (5 studiepoeng) og et gir en innføring i forskningsmetoder for psykologi (5 studiepoeng).
Kurset i vitenskapsteori og menneskesyn presenterer ulike forståelser av hva vitenskap er, på hvilken måte psykologien er en vitenskap, vitenskapsfilosofiens røtter samt hvordan det former dagens vitenskapsforståelse og metoder. Kurset presenterer også ulike historiske og samtidige perspektiver på hva et menneske er, og setter teoriene i sammenheng med psykologien.
Kurset i forskningsmetoder for psykologien gir en grunnleggende innføring i sentrale trekk ved empirisk forskning. Emnet presenterer begreper og karakteristika ved empirisk forskning inkludert problemformulering, design, observasjoner, databehandling og tolkning. Det gis en innføring i kvalitative og kvantitative tilnærminger. Det legges vekt på de særegne metodiske og etiske utfordringene psykologien som vitenskap står overfor.
Undervisningen vil bli gitt i form av forelesninger, obligatoriske seminar og nettbasert undervisningsmateriell. I tilknytning til seminarundervisningen, hvor det er fokus på studentaktive læringsformer som gruppearbeid og muntlige presentasjoner, kan det også benyttes læringsaktiviteter som prosjektarbeid, kollokvier og lærerveiledning. I det første året vektlegges studieteknikk, skriftlig fremstillingsferdigheter og analytiske ferdigheter. Dette legger grunnlaget for å bli en god fagperson og faglig formidler. I seminartimene settes fagstoffet fra pensum inn i en dagsaktuell sammenheng og et anvendt perspektiv, for å øke forståelsen av stoffet, evnen til refleksjon og samfunnsengasjementet.
Forelesningene har et omfang på 42 undervisningstimer og seminaret har et omfang på inntil 16 undervisningstimer i løpet av semesteret. Semesteret løper fra januar til mai.