Emnet er bygd opp rundt fem bibelske tema. Emnet skal hjelpe studentene til kritisk refleksjon rundt det bibelske materialet, og hvordan dette kommer til uttrykk i i kristen tro, praksis og forkynnelse. Emnet bygger på læringsutbyttet fra de foregående semestrenes systematisk teologiske, praktisk teologiske og bibelvitenskapelige emner.
Gud og skaperverket
Kurset gir en innføring i Bibelens gudsbilder og skapelsesteologi, samt hvordan disse kommer til uttrykk i kirkens tro gjennom historien og det moderne ordskiftet. Kurset tar særlig for seg tekster som omhandler Guds karakter, Gud som skaper og hans forhold til sitt skaperverk, skaperverkets forvaltning og dets særpreg. Spørsmål om de bibelske gudsbildenes aktualitet og anvendelse i dag, skapelsesteologiens relevans til dagens miljøspørsmål, skaperverkets rolle i formidlingen av kristen tro og lære, og Bibelens lære om nyskapelse i tilknytting til disse temaene, er spørsmål som vil stå sentralt i kurset.
Oss og dem
Kurset tar for seg bibeltekster som omhandler nestekjærlighet, diakoni og forholdet til samfunnet rundt oss. Temaer som pasifisme, selvoppofrelse, politisk engasjement, bistand og medmenneskelighet vil bli drøftet opp mot hvordan disse tingene blir aktualisert og forkynt i dagens kirke- og samfunnsdebatt.
Himmel og helvete
Kurset gir en innføring i bibelsk eskatologi og hvordan denne kommer til uttrykk i kirkens tro og lære i dag. Studentene skal kritisk vurdere eskatologiens rolle i moderne forkynnelse og aktualisering opp mot det bibelske materialet. Særlig vekt vil kurset gi på spørsmål tilknyttet de ulike bibelske fremstillinger om etterlivet, straff- og hevnmotiv, det eskatologiske frelseshåp, og mellomtilstanden.
Ånd og frelse
Kurset gir en innføring i Det nye testamentes lære om den åndelige virkelighet, herunder Den hellige ånd, åndsmakter og den menneskelige ånd. Videre gis det innblikk i hvilken rolle disse gis i dagens teologi og forkynnelse. Kurset gir oversikt over temaene frelse og forsoning sett i lys av nåtidens teologiske fortolkninger. Spørsmål tilknyttet hvorfor Jesus måtte dø, offertematikk i Bibelen, stedfortredende forsoning, Guds rettferdighet, og menneskers rolle i sin egen frelse står sentralt i dette kurset.
Kjønn og samliv
Kurset gir en innføring i Bibelens samlivsetiske materiale, og søker å drøfte hvordan disse kommer til uttrykk i kirkens forkynnelse, tro og samtale i dag. Kurset vil ta for seg bibeltekstenes lesning og anvendelse i det offentlige/kirkelige ordskiftet de siste 50 årene, fra den seksuelle frigjøringen på 60- og 70-tallet og frem til i dag. Kurset tar for seg bibeltekster som omhandler seksualitet og kjønnsroller, og hvordan disse blir lest og anvendt i dagens kirkelige debatter om kjønn, kjønnsidentitet og seksualitet.
Undervisningen vil veksle mellom forelesninger, seminartimer, gruppearbeid og individuelt arbeid knyttet til utvalgte tema.