Gå til innhold
Gode råd vedr. eksamen

Artikkelen "Fem råd for eksamensleseren" er hentet fra utdanning.no.

Tekst: Trygve Norum-Lunås, Foto: tautdanning.no

 

Sliter du med å komme i gang med eksamenslesingen?

Her er fem tips som kan gjøre det lettere å komme deg igjennom pensum før den store dagen.

Eksamensperioden kan være en stressende tid, og når den endelige datoen stadig nærmer seg kan det være vanskelig å se hvordan man skal få tid til å lese alt pensumet man skal igjennom. Her er noen råd som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien mot eksamensdagen.

1. Hold deg (og hjernen din) frisk

For å kunne yte godt både i eksamensperioden og på selve eksamensdagen er det avgjørende at både kroppen og hodet henger med. Sørg for det første for å få nok søvn – minst 8 timer hver natt er anbefalt. Pass også på å drikke rikelig med vann (minst 1.5 liter – og helst mer – i løpet av dagen), og spis ofte og sunt.

Om du drar til lesesalen så ta med deg vannflasken og for eksempel litt sunn snacks som nøtter og frukt. Det kan hjelpe deg med å opprettholde et jevnt blodsukkernivå, som er viktig for å kunne holde ut lange dager med lesing. Å holde seg fysisk aktiv og sette av litt tid til trening kan også gjøre underverker for å koble av og lade opp batteriene.

Et siste poeng er å unngå ting som setter deg tilbake. Å innta rusmidler, deriblant alkohol og tobakk, gjør at kroppen må bruke energi på å skille ut og forsvare seg mot disse stoffene, og man sitter igjen med mindre energi til å bruke på skolearbeid og lesing.

2. Legg en arbeidsplan

Å skaffe seg oversikt over hva og hvor mye som må gjøres kan både være betryggende, gi ro, å føre til en større følelse av at man har kontroll i eksamensperioden. En enkel måte å gjøre det på er å liste opp hvilke bøker, kapitler og/eller temaer man må igjennom, og sette opp en plan for når man skal lese hva.

Det er viktig at planen er realistisk, og at man ikke overdriver hvor mye man klarer å lese hver dag. Om du ser at det gjenstår altfor mye pensum på for få dager, så prioriter det viktigste stoffet (det som har blitt vektlagt i forelesninger og på tidligere eksamener), og dropp det uvesentlige og det du allerede kan. Det kan også være lurt å legge inn en fridag (eller en halv) her og der, for å få koblet av fra eksamenskjøret.

3. Utfør planen – ett steg av gangen

En grov og overordnet idé om å lese alt av pensum kan bli vag og uhåndgripelig. Legg heller små (og oppnåelige) delmål, som å fullføre det neste kapittelet eller å gjøre unna det neste settet av gamle eksamensoppgaver. Og når du har gjort det, huk det av på listen (selv om listen skulle være imaginær) og gi deg selv et klapp på skulderen. Selv hvor lite du har fått gjort, er et lite steg fortsatt et steg i riktig retning.

Hold deg til planen du har laget (eller sett for deg), men ikke få panikk selv om du havner litt etter tidskjemaet. Prioriter det viktigste, hold motet oppe og vær fornøyd med det du får gjort.

4. Samarbeid og allier deg med andre

Å ha en samarbeidspartner (eller flere) i eksamensperioden kan være til stor hjelp. Samtidig som kan hjelpe hverandre om man står fast eller sliter med å forstå noe i pensum, kan det også gjøre det lettere å komme i gang om morgenen dersom man har avtalt å møtes for å lese.

Eksamensperioden kan for mange bli en tid hvor man blir oppslukt i bøker og overveldet av press og stress, og det å ha noen å snakke med – om både faglige og totalt urelaterte ting – kan være en god avkobling i en ellers innesluttet periode.

5. Les på dine egne premisser

Med en lang pensumliste som må leses før den avgjørende dagen, kan man fort føle seg bundet til bøkene og at man ikke har noe annet valg enn å lese dag ut og dag inn. For ikke å la avmaktsfølelsen og kjedsomhet ta overhånd bør man lytte til seg selv og merke seg hvilke situasjoner som gjør at man kan trives (bedre) med pensumlesingen.

Får du unnagjort mer på lesesalen eller er det bedre for deg å lese hjemme? Husker du stoffet bedre dersom du skriver notater, eller er det bortkastet tid?

Alle er forskjellige og det finnes ingen universell fasit på hva som er det beste å gjøre i eksamensperioden. Du vet selv best hva som motiverer deg til å lese og hvilke situasjoner som legger til rette for at du jobber godt. Lytt til deg selv, og sett deg selv i situasjoner hvor du kan jobbe optimalt.