Samfunnspsykologisk arbeid sikter mot å forstå mennesket i sin sosiale kontekst, og fremme livskvalitet, deltakelse, tilhørighet og rettferdighet for den enkelte og befolkningen gjennom hele livsløpet. Kurset gir en innføring i samfunnspsykologien, som vektlegger sammenhengene mellom ulike systemnivåer: Individet, familien og samfunnet, lokalt og på makronivå.
Samfunnspsykologien søker å forstå betingelser i samfunnet som påvirker menneskers liv og helse, og påvirke disse betingelsene. Sentrale temaer blir fellesskap og utenforskap, salutogenese, sosial ulikhet i helse, og makt, avmakt og myndiggjøring. Dette settes inn i en norsk kontekst ved at det gis en oversikt over velferdssystemet og hvordan det jobbes med relevante forhold i kommuner, organisasjoner og tverrfaglig samarbeid. Hva er psykologiens bidrag inn i denne samhandlingen?
Forelesningene har et omfang på 42 undervisningstimer og seminaret har et omfang på inntil 16 undervisningstimer i løpet av semesteret. Semesteret løper fra august til desember.