Gå til innhold
I gang med ny bachelor i musikk, menighet og ledelse

I gang med ny bachelor i musikk, menighet og ledelse

Daniel Raaum Ropstad er i full gang med bachelor i musikk, menighet og ledelse etter ifølge ham selv «å ha lekt» i to år på folkehøyskole som elev på musikklinje og stipendiat på vannsportlinje. Overgangen til høyskolestudier er stor, men han mener samtidig at det er en vesentlig forskjell fra da han gikk på videregående skole.  

«Nå studerer jeg noe jeg faktisk er interessert i framfor å f.eks. måtte ta spansk!» ler han.  

Det å kunne kombinere både teologi og musikk er noe han liker godt. Dette semesteret er teologi mye teori, så det å kunne kombinere med utøvende musikk, som vokalist og bassist, passer ham bra. Det eneste er at det noen ganger kan blir litt for mange konserter og arrangementer han sier ja til! 

skjermbilde-2023-11-27-kl.-14.19.54
Hvorfor valgte du dette nye studiet? 

Plan B var å bli lærer. Hva plan A skulle være visste han ikke helt før han under en digital utdanningsmesse kom over dette studiet.

«Tittelen på studiet traff meg, siden jeg har drevet mye med lovsangsledelse. Jeg så at dette studiet var midt i blinken for meg! Jeg vil ikke bli vanlig pastor, og skal ikke bli utøvende musiker, så akkurat denne kombinasjonen var deilig!» sier Daniel.

Han vet ikke ennå hva som skjer etter studiet, om det blir å jobbe i menighet eller om det blir noe annet, det får framtiden vise. Ved siden av studiene jobber han nå som ungdomsarbeider i Randesund Frikirke. Der er han oppvokst, men han har også vært engasjert i ungdomsarbeid både der, i Søm kirke og Randesund misjonskirke. 

bilde_3musikk-menighet-og-ledelse-ansgarmagasin-samspillrom-4

Ole Kristian Lippert studerte et år teologi i Oslo i fjor. Han opplevde teologistudiet litt krevende, og trengte å kunne kombinere det med noe mer praktisk, som musikk. Etter videregående gikk han på bibelskole i Grimstad i to år før han begynte på studier i Oslo.  
Han har vært gitarist i lovsangsarbeid i Filadelfia Drammen i over ti år, så dette studiet ga ham den balansen mellom teologi og utøvende musikk som han trengte.  

De jobber begge med å finne ut av den nye studiehverdagen, hver på sin måte. Første året blir mest musikk for Ole Kristian sin del, siden han allerede har tatt et årsstudium i teologi, så han savner litt mer hverdagsstruktur. For Daniel sin del, kjennes det noen ganger som det er litt i overkant mye, når studie også skal kombineres med jobben. Selv om dagene er fulle så hjelper det at fagene er gøye og interessante, sier Daniel. 

Ingen av de har lest noe særlig fast i Bibelen, så det å kunne få tid til å faktisk studere Bibelen har vært fint for begge to.

«Før har det bare blitt litt bibellesning på sommerleir», sier Lippert.

Han ville studere teologi for å få mer kjennskap til sin egen tro, og nå må han lese Bibelen siden den er en del av pensum! 

1musikk-menighet-og-ledelse-ansgarmagasin-samspillrom3-2

Her er en gjeng som har samspill undervisning! Fra venstre; Daniel Raaum Ropstad, lærer og høyskolelektor i musikk Trond Tellefsen, Ole Kristian Lippert og i midten (i stripete skjorte) Elisabeth Mjanger, studiekoordinator for musikk. 

Hvem vil dere anbefale studiet for? 

De som har vært med i et ungdomsmiljø og i et lovsangsmiljø. Du trenger å ha en viss interesse for musikk og kanskje også å lede møter, sier de begge to.  

«Brenner man for lovsang og trives med å lede folk inn i lovsang, så kan det være interessant å lære hvorfor vi gjør det vi gjør. Det er lurt å ha et teologisk grunnlag når man først skal stå på en plattform!» sier Daniel Ropstad. 

Hvorfor startet høyskolen denne bacheloren? 

«Dette har vi hatt på agendaen en god stund fra både styret og ledelse. Vi kjørte en spørreundersøkelse rundt i menighetene om det er et stort behov for menighetsmusikere, så nå har vi kjørt i gang med dette studiet og vi har troa på det!» sier Elisabet Mjanger, som er studiekoordinator for alle studiene på musikk. 

Studiet er en kombinasjon av musikkfag og teologifag, så de som tar denne bacheloren får en hybridløsning. De som vil kan gå videre på master i teologi og de som ønsker det kan blant annet ta master i musikkvitenskap UIO og master i Kunstfag UIA.Studieløpet skal på best mulig måte ruste studentene til arbeid i menighetstjeneste. 

Denne utdannelsen er lagt opp slik at den kan brukes ute i menighetssammenheng. Ropstad og Lippert er det første kullet av bachelorstudenter for musikk, menighet og ledelse. 
Nå håper de flere oppdager studiet og søker seg inn på bacheloren til neste år! 

Noe for deg? Sjekk ut mer om studiet her 
Artikkelen har vært publisert i Ansgarmagasinet. Les siste nummer av Ansgarmagasinet her