Emnet MUS144 Musikkhistorie og analyse gir en musikkhistorisk innføring med fokus på populærmusikk fra 20 og 21 århundre. Studenten gis ferdigheter i å lytte til og analysere musikk fra ulike epoker og stilarter, for på den måten å bedre forstå både den historiske utviklingen og den musikalske egenarten musikk har. Målet er å utvikle og utvide studentens opplevelse av musikk og studentens musikkhistoriske oversikt og forståelse. Emnet har «den lyttende og den analytiske musikeren» i sentrum.
I kurset Musikkhistorie skal studenten tilegne seg kunnskap om hovedpunkter i vestens musikkhistorie og det 20. og 21.århundrets populærmusikk innenfor jazz, folk, rock og relaterte stilarter i en kulturhistorisk, religiøs, samfunnsmessig og sosiologisk kontekst. Grunnkonsepter og terminologi fra musikkanalyse og teori vil dekkes.
I kurset Analyse og formlære skal studenten tilegne seg kunnskap om sentrale populærmusikalske former og deres kjennetegn, og utvikle ferdigheter i å benytte relevante analysemetoder i arbeidet med å beskrive og forstå musikkens egenart.
Undervisningen gis som forelesninger. Studentaktive læringsformer som gruppearbeid og selvstendig arbeid benyttes. Læringsaktiviteter omfatter prosjektarbeid, kollokvier og lærerveiledning.