«Vi tror på at Gud ønsker ekte relasjoner med alle mennesker og derfor må også en relasjonell tilnærming gjenspeiles i våre egne liv og kirker», sier Ulrick. Relasjon må være grobunnen for den ledelse som kirken har.
Det tredje og siste rådet er at vi som kirke har et kall til å være, på godt norsk, unconditionally inclusive, som betyr at kirken er kalt til å være ubegrenset inkluderende overfor alle mennesker i vårt samfunn. Dette kan skje på mange forskjellige måter, og ønsket er ikke å sette i gang kirkepolitiske debatter, men heller fokusere på at Gud kaller på alle mennesker og ønsker en ekte relasjon. Sier vi at enkelte ikke kan være en del av vår kirke og en del av vårt fellesskap, hevder Ulrick Dam at den motarbeider Guds ønske, som er å kalle alle mennesker til seg. Det gjelder også naturen. At vi ser naturen som noe vi skal samarbeide med og passe på.
Millenniumsgenerasjonen vil ha relasjon og rom for det hellige
Materialet er hentet fra teologien, samfunnslitteraturen og fra åpen og relasjonell teologi. Det som inspirerte ham tidlig i arbeidet var en stor undersøkelse fra amerikanske Barna Group, der de spurte milleniumsgenerasjonen om hva de egentlig ville ha i kirken. Tanken om at kirken skal være kul og stor, med show og lyskastere, appellerte ikke lenger til denne generasjonen. De svarte at de lengtet etter fellesskap og relasjoner. Noe annet interessant er at de lengter etter mer stillhet og kontemplasjon. At kirken skal være en sanctuary, en helligdom. Et sted hvor en kan få ro til å finne både Gud og seg selv. De lengtet etter at kirken kunne gi rom for å være autentisk og åpen med mennesker som er underveis i livet. Så er det mange teologiske debatter om hvor veien går videre og hvordan det kan se ut, noe han ikke dykker ned i denne boken. Boken handler om hvor kirken kan begynne, og så får kirken ta arbeidet videre derifra.
Vårt kall som kristne og som kirke er å skape Guds rike, og det gjør vi ved å søke Gud og søke hans planer og handle på det, sier Ulrick R. Dam.
Prosessen fra masteravhandling til bok vokste fram gjennom hans kontakt med amerikanske Thomas Jay Oord. Han er en viktig teolog og forfatter innenfor relasjonell teologi, og det er et amerikansk forlag som nå har gitt ut boken.
Forrige gang en masteravhandling fra Ansgar høyskole ble til bok var i 2015, da Torbjørg Oline Nyli ga ut sin bok Etterlysning: åndelige foreldre.