Jens-Petter Jørgensen takket av som pensjonist
Jens-Petter Jørgensen
Etter 21 års undervisning ved Ansgarskolen ble Jens-Petter Jørgensen takket av den 30. august, og går nå over i pensjonistenes rekker. Han har betydd mye for mange studenter som har jobbet med troshistorien sin sammen med den erfarne forkynneren.
Jens-Petter er kanskje mest kjent i kristen-Norge som stifter av fornyelsesbevegelsen Oase, som han ledet i 20 år. I tillegg har han reist over hele landet i 40 år som bibellærer og inspirasjonsforkynner, med base i Frikirken, og skrevet flere bøker.
Til Ansgarskolen kom Jens-Petter i 1997. Etter et hjerteinfarkt og at han hadde gitt videre ledelsen av Oase, opplevde han seg ledet av Gud til å kontakte Ansgarskolen.
- På den tida jobbet skolen med å utvikle tosporsmodellen, som betyr at vi ville gi studentene både faglig læring og personlig, åndelig utvikling, forteller nåværende rektor, Ingunn Folkestad Breistein. - Skolen var i god driv med faglig utvikling, men så etter noe mer for det andre sporet. Så det var akkurat til rett tid at Jens-Petter kontaktet skolen og kom inn og styrket den biten.
Troshistorie – har satt spor
For Ansgarstudenter gjennom mange år er Jens-Petter Jørgensen mest kjent for arbeidet med troshistorie. I dette kurset på teologistudiet har han jobbet tett sammen med studentene med den enkeltes fortelling om hvordan man har kommet dit man er i livet og troen, hva Gud har gjort og andre mennesker har betydd. – Troshistorie-arbeidet har gitt mange sterke opplevelser av å komme nær hverandres og eget liv, sier Jens-Petter selv. - Det har vist hva kristent fellesskap kan være på sitt beste, der vi kan komme med alt vi er, med klage og lovsang, og møte alt det Kristus har å gi.
Flere studenter har med seg arbeidet med troshistorien som noe av det som har gjort mest inntrykk fra deres tid på høgskolen. Jens-Petter har også hatt undervisningsdager sammen med bibelskolen gjennom en årrekke.
Viktig fellesskap
Etter 21 år ved Ansgarskolen er dette det lengste ansettelsesforholdet Jens-Petter Jørgensen har hatt, og han snakker varmt om kollegafellesskapet: - Ansgarskolen har vært en av de viktigste arbeidsplassene mine, et fast miljø å komme tilbake til blant mange oppdrag rundt omkring. Her har jeg hatt gode samtaler, både faglige og personlige, og funnet fellesskap og vennskap, sier Jens-Petter. – Ansgarskolen er også et sted hvor vi ser at mangfoldet i bakgrunner og kirketilhørighet er en berikelse og ikke trenger å skape konflikt. Selv blir jeg mer og mer lutheraner på mine gamle dager, og er glad for kirka jeg tilhører. Men jeg ser også stadig tydeligere hvor mye jeg har å lære av kristne fra alle deler av kirkelandskapet.
Ærlighetsteologi
Det er skrevet en biografi om Jens-Petter Jørgensen, som fikk tittelen Tal sant om livet. Han er også kjent for det han kaller ærlighetsteologi, og har selv skrevet om å være sterk nok til å være svak – og å snakke sant om livet og Gud samtidig.
- Gjenoppdagelsen av den karismatiske dimensjonen var viktig i det 20. århundres kirkehistorie, og Jens-Petter har vært helt sentral i dette i norsk sammenheng, sier studiesjef Reidar Salvesen, som var en av flere kolleger som takket Jens-Petter for både vennskap og for innsatsen ved skolen gjennom mange år.
Enkel tro
Rektor Ingunn Folkestad Breistein ba Jens-Petter utdype et nylig utsagn om at troen hans blir enklere og enklere.
– Ja, det er mye som er viktig – som dette vi var opptatt av å løfte fram i Oase, med Den hellige ånd, nådegaver og utrustning. Men jeg kommer tilbake til at det aller viktigste er det helt grunnleggende forholdet til Jesus, sa Jens-Petter.
Ved avslutningsmarkeringen sa Jens-Petter selv: – Dette er vemodig, men jeg står her med mye takknemlighet.
Selv om Jens-Petter nå formelt avslutter sitt deltidsengasjement ved Ansgarskolen, skal man ikke se bort fra at han kan komme på besøk igjen, til glede for nye studenter og elever.
Lars Råmunddal, Jens-Petter Jørgensen, Ingunn F. Breistein og Reidar Salvesen
Tekst: Hildegunn Schuff
Foto: Thomas Vårlid