Uke 49, 4.-5. desember 2018, avvikles emnet MAL529 Nyere teologi og kirkehistorie ved Ansgar Teologiske Høgskole. Emnet inngår som et valgfritt kurs i masterprogrammet Örebro Teologiska Högskola, Høyskolen for Ledelse og Teologi og Ansgar Teologiske Høgskole driver sammen.
Som et valgfritt emne vil kurset i MAL529 være aktuelt for studenter som tenker seg ekstra studiepoeng for ev. å skrive liten oppgave (30 stp.). For studenter som tenker seg å ta ett års påbygning på masteren for å ta profesjons- eller «preste»studiet på MF/cand.theol., er kurset obligatorisk. Og så kan det være at det finnes studenter og andre interesserte som rett å slett er opptatt av tematikken som behandles i kurset og som ønsker utdypet innsikt i forutsetningene for at det teologiske og kirkelige landskap ser ut som den faktisk gjør i Skandinavia i dag.
Hva kurset handler om
Kursbeskrivelse (jf. studieplan):
Emnet skal spesielt belyse modernitetens framvekst fra 16- og 1700-tallet og brytningen med sen-moderniteten i en nord-europeisk kontekst. Nye former for filosofi og vitenskap har fra frambruddet av moderniteten stilt teologien overfor nye utfordringer, som bl.a. sekulariseringsproblematikken. Utviklingen av kirke- og samfunn utover 1900-tallet og fram til i dag har også frambrakt nye og utfordrende problemstillinger med store konsekvenser for kirkens måte å forstå, formidle og forsvare troen på. Emnet skal spesielt utfordre det som med en viss rett kan kalles «majoritetskirkens perspektiv» på historien. I et slikt perspektiv har den frikirkelige historie og utvikling blitt nedtont. Ikke minst gjelder dette frikirkenes banebrytende kamp for religionsfriheten i det moderne samfunn og deres sterke engasjement i menighetsbygging og ytremisjon basert på den enkelte troendes likeverdige deltakelse.
Forelesere
Torbjörn Aronson, som er docent og teol.dr. i kirkehistorie og fil.dr. i statsvitenskap.
Reidar Salvesen, studiesjef ved AHS og ph.d. og førsteamanuensis i systematisk teologi.
Lars Råmunddal, programansvarslig for masterstudiet, ph.d. og dosent i praktisk teologi.
Studieplan og praktisk informasjon
Studieplan for kurset finner du
her. Øvrig informasjon om masterprogrammet, kursavvikling, priser, etc. finer du
her.
Studenter som er i et aktivt studieløp melder seg opp til kurset på studentweb. Mer informasjon om kurset vil bli lagt ut på læringsplattformen Canvas ca. to mnd. før kursstart.
Lars Råmunddal