Gå til innhold
Hva er et godt liv? Konferanse og podcast

Hva er et godt liv? Konferanse og podcast

Gå til konferansesiden

Tema for den tverrfaglige konferansen What´s in a good life? 13.-14.  juni 2024 er relasjoner! 
«Vi ønsker å utforske spørsmålet Hva ligger i relasjoner? ut ifra forskjellige perspektiv og disipliner,» forteller Marie Skånland.  
 
Hun er forskningsleder og tok initiativet til den første What´s in a good life-konferansen i 2022. Ønsket er at konferansen skal være et felles møtested for fagfeltene på høyskolen. Hva er et godt liv? er et åpent spørsmål som favner både den humanististe forskningen og fagene som høyskolen jobber med.  

Ny tradisjon?

Konferansen var egentlig tenkt som et engangstilfelle. “Slik som man tenker etter den første fødselen; at det blir ikke noen neste gang! -men det blir det!“ ler Marie.  
Beslutningen om at konferansen skulle bli noe mer enn et engangstilfelle kom etter en prat med en kollega i Oslo. Han var moldeværing og under samtalen utbrøt han: “Dette må jo bli deres greie akkurat som Moldefestivalen! Hvem hadde trodd at en jazzfestival i lille Molde skulle bli så stor?” Marie likte tanken, så nå er planen at denne konferansen skal gå annethvert år. Det krever mye organisering og planlegging, og denne gangen har hun fått med seg kollegaer Martin Jakobsen og Lars Mandelkow i den vitenskapelige komiteen, og kollega Bodil Kvernenes Nørsett og Helen Kolb Hansen i organisasjonskomitéen. 

marie-skanland_hva-er-et-godt-liv-14

Hva ligger i relasjoner?

Under konferansen var det spørsmålet “What´s in a good life?” som ble forsøkt besvart ut ifra de ulike fagfeltene psykologi, musikk, teologi, og filosofi. Konferansen ble en suksess hvor man både fikk vist fram campus, stedet og ikke minst fagmiljøet.  
På konferansen i 2024 er det spørsmålet; Hva ligger i relasjoner? som skal belyses. 
Relasjoner er grunnmuren i alt som er menneskelig, fordi det meste er relasjonelt, forklarer Marie.  
Relasjoner er helt sentrale for at vi som mennesker skal fungere, selv om de kan være både gode og krevende. Relasjoner er også mer enn bare relasjon mellom mennesker. Det kan være relasjoner mellom mennesker og Gud, relasjoner mellom godt og vondt, relasjoner mellom objekter.  

Spennende navn og temaer 

Hilde Vinje fra Universitet i Agder er en av hovedforeleserne og hun skal snakke om vennskap ut ifra Aristoteles sin filosofi. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for religion, filosofi og historie og har skrevet boken “En svale gjør ingen sommer - filosofi om lykke” som kom ut i 2022.  
Kjetil Klette-Bøhler er et annet interessant navn. Han er professor i musikksosiologi ved universitetet i Sørøst-Norge, og han skal fortelle om sin forskning på relasjonen mellom musikk, kultur og politikk i Cuba og Brasil. Ulrik Nissen fra Aarhus universitet kommer også. Han har blant annet skrevet bøkene De ti bud og Kjærlighetens ansvar.  
Flere navn kommer i løpet av våren og i februar åpner påmeldingen til Hva er et godt liv?! 
Dette er en åpen forskerkonferanse som betyr at både akademikere, men også andre interesserte kan delta! Påmeldingen er nå åpnet, så da er det bare å melde seg på her

hva-er-et-godt-liv-cover

Ny podcast ute nå

Hva er et godt liv? er også nå blitt podcast som utforsker Hva er et godt liv? ut ifra ulike perspektiver. Det er et åpent spørsmål som har nær forbindelse med både teologi, musikk og psykologi. Hva bidrar til å gi et meningsfullt og balansert liv? Temaet for denne serien er relasjoner i ulike former. Lytt gjerne!

Artikkelen har vært publisert i Ansgarmagasinet. Les det nummeret av Ansgarmagasinet her